“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Ai që tallet me fenë, me Allahun ose me ndonjërin nga profetët është kafir

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Burimi: Fetaua Menarul-Islam 25/8

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Çfarë është gjykimi në lidhje me atë që tallet me fenë ose ndonjërin nga profetët?

Përgjigje: Kushdo që tallet me fenë, me Allahun apo me ndonjë prej të dërguarve të Tij, atëherë ai është kafir dhe ka dalë nga feja Islame; Allahu na ruajtë! Kjo vlen edhe nëse ai e quan veten si musliman. Dijetarët islam thonë se, kush tallet me Allahun, ai është kafir, edhe nëse ka qenë duke bërë shaka. Dhe dëshmia në të cilën bazohen është thënia e Allahut (subhanehu ue te ala):

وَلَئِن سَأَلْتَهُمْ لَيَقُولُنَّ إِنَّمَا كُنَّا نَخُوضُ وَنَلْعَبُ قُلْ أَبِاللّهِ وَآيَاتِهِ وَرَسُولِهِ كُنتُمْ تَسْتَهْزِئُونَ {65} لاَ تَعْتَذِرُواْ قَدْ كَفَرْتُم بَعْدَ إِيمَانِكُمْ إِن نَّعْفُ عَن طَآئِفَةٍ مِّنكُمْ نُعَذِّبْ طَآئِفَةً بِأَنَّهُمْ كَانُواْ مُجْرِمِينَ {66}

“Nëse i pyet (përse tallen), ata do të përgjigjen: “Ne vetëm po bënim shaka”. Thuaj: “A mos vallë me Allahun, shpalljen dhe të dërguarin e Tij po talleni?!” Mos u shfajësoni! Ju e mohuat fenë, pasi patët besuar.” Nëse Ne i falim disa prej jush, do t’i ndëshkojmë të tjerët, ngase janë fajtorë (nuk u penduan për talljen që bënë).” 1

Prandaj, themi se kushdo që tallet me Allahun, të dërguarin e Tij, Librin e Tij, fenë e Tij apo tallet me ndonjërin nga profetët e Allahut ﷺ, atëherë ai është kafir. Dhe këta njerëz duhet të pendohen tek Allahu (subhanehu ue te’ala) dhe të ktheheni tek Ai (në Islam), përndryshe atyre u themi se juve ju pret zjarri i xhehenemit.

E lusim Allahun që t’i udhëzojë ata.


1 Teube 9:65-66

Shpërndaje:

Dela på facebook
Dela på whatsapp
Dela på telegram