Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Analfabet dhe më i dituri

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan

Ligjërata: Sherh Mukaddimati Ibn Ebi Zejd el-Kajrauani fil-Akidah (10)

Burimi: http://www.alfawzan.af.org.sa/sites/default/files/msrf–02041434.mp3

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Është përhapur në një legjendë që thotë se nuk është e lejuar për të përshkruar profetin (salAllahu alejhi ue selem) si një analfabet dhe se ai dinte të shkruante dhe të lexonte. Çfarë thoni për këtë?

Përgjigje: Kjo është një gënjeshtër. Kjo është një gënjeshtër dhe injorancë. I dërguari (salAllahu alejhi ue selem) as nuk dinte të lexonte e as të shkruante:

وَمَا كُنتَ تَتْلُو مِن قَبْلِهِ مِن كِتَابٍ وَلَا تَخُطُّهُ بِيَمِينِكَ

“Dhe ti – para (Kuranit) nuk ke lexuar kurrfarë libri, e as që ke shkruar me dorën tënde, (se) atëherë, do të dyshonin të degjeneruarit.” 1

Kur i dërguari (salAllahu alejhi ue selem) dëshironte të shkruante diçka, ai i thërriste shkruarësit. Kur Kurani iu shpall atij, ai i thirri shkruesit që ta shkruajnë atë. Ai nuk dinte të shkruante fare. Ai ishte analfabet. Megjithatë, Allahu ia shpalli këtë Kuran të mrekullueshëm atij. Profeti (salAllahu alejhi ue selem) pra ishte analfabet, por Allahu e mësoi atë dhe ia shpalli Kuranin atij. Ai ishte analfabet në mënyrë që as nuk dinte të lexojë e as të shkruaj. Por kur vjen puna tek dituria, kështu që Allahu (Subhanehu ue Te ala) ia mësojë atij një dituri që nuk i është dhënë askujt tjetër:

وَأَنزَلَ اللّهُ عَلَيْكَ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَعَلَّمَكَ مَا لَمْ تَكُنْ تَعْلَمُ وَكَانَ فَضْلُ اللّهِ عَلَيْكَ عَظِيمًا

Allahu të ka zbritur ty librin dhe urtësinë (sunnetin), të mësoi çka nuk dije. Dhuntia e Allahut ndaj teje është shumë e madhe.” 2


1 29:48

2 4:113

Shpërndaje: