Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Bashkimi i namazit të akshamit me atë të jacisë gjatë verës (3)

Alameh Zejd bin Muhammed el-Medkhali (v. 1435)

Burimi: http://www.sahab.net/forums/index.php?showtopic=97856

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: ”Këtu në Francë, jacia fillon rreth orës 23:00, ndërsa agimi hyn rreth 03:45. A është e lejuar për ne që të bashkojmë namazin e akshamit me atë të jacisë në një rrethanë të tillë? Çfarë mendoni për atë se Profeti (salAllahu alejhi ue selem) i bashkoi namazet pa gjendje frike apo shiu?”

Përgjigje: ”Jo. Nuk lejohet që të bashkohen dy namaze në vazhdimësi përderisa nuk bëhet fjalë për udhëtarin. Vendasi duhet t’i falë namazet në kohën e tyre përkatëse, pavarësisht nëse koha midis dy namazeve është e shkurtër apo e gjatë. Fale çdo namaz në kohën e tij. Kjo është detyra e muslimanit.

Kur është fjala për lehtësimin e gjendjës, kështu që nuk është e lejuar për ta praktikuar atë gjithë kohën ose vullnetarisht. Ndonjëherë mund të ndodhë që vendasi bashkon dy namazet për shkak të arsyeve të shumta të cilat nuk mundet ti përballojë. Këtij i lejohet ta praktikojë lehtësimin, jo ai që e praktikon atë gjatë gjithë kohës dhe bashkon dy namazet. Nuk ka rëndësi nëse ai është në perëndim, lindje apo në Gadishullin Arabik.”

Shpërndaje: