Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Bërja rukje në të gjitha mënyrat

Komisioni i Përhershëm për Kërkime dhe Fetva

Burimi: Fetvaja nr. 9120

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: A është e lejueshme për të bërë rukje me të gjitha llojet e rukje?

Përgjigje: Rukja është e lejuar, nëse ajo nuk përmban asnjë formë shirku (idhujtarisë), të tilla si leximi I sureve dhe ajeteve nga Kur’ani, ose dua dhe dhikre të sakësuara nga profeti ﷺ. Por është e ndaluar, nëse ajo përmban ndonjë formë e shirkut, të tilla si duke këkruar mbrojtje me anë të leximit të emrave të xhinëve apo njerëzve të devotshëm, apo me fjalë të pakuptueshme. Kjo është e ndaluar për shkak se ato mund të përmbajnë shirk. Kjo bazohet në atë që është konfirmuar nga profeti ﷺ, ku thotë:

“Ska gjë të bëhet rukje përderisa ajo nuk përmban shirkun (idhujtarinë).” (Muslimi. Nr.2200)

Shpërndaje: