Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Besëtytnia kundërshton Teuhidin

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (vdiq. 1421)

Burimi: El-Kaulul-Mufid ‘ala Kitabit-Teuhid (1/559)

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Besëtytnia kundërshton Teuhidin nga dy këndvështrime:

1.Personi i prekur nga besëtytnia, nuk mbështetet në Allahun. Në vend të kësaj, ai mbështetet në dikë tjetër pos Allahut.

2.Personi i prekur nga besëtytnia, lidhet me faktorë jo të vërtetë, ndoshta edhe faktor imagjinar dhe fantazira. Çfarë ka të bëjë faktori i tillë me atë që ndodh?

Nuk ka asnjë dyshim se kjo është mangësi në Teuhid, sepse Teuhidi është adhurim dhe kërkim i ndihmës. Allahu Te’ala thotë:

إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ

“Vetëm Ty të adhurojmë dhe vetëm prej Teje ndihmë kërkojmë.” 1:5

Dhe thotë Allahu:

فَاعْبُدْهُ وَتَوَكَّلْ عَلَيْهِ

“Adhuroje Atë dhe mbështetu tek Ai!” 11:123

Pra, besëtytnia është e ndaluar, dhe siç thamë, e kundërshton Teuhidin.

Personi i cili ka besëtytni, mund të bie në njërën nga dy situatat:

E para: Ai i përgjigjet besëtytnisë dhe braktis veprimet për shkak të saj. Ky është lloji i madh i besëtytnisë dhe pesimizmit.

E dyta: Ai vepron me brengosje, me ankth dhe me frikë se besëtytnia do të ndikojë. Ky rast është më i butë nga ai i pari.

Mirëpo, që të dy rastet, tregojnë për mangësitë në Teuhid dhe janë të dëmshme për robin.

Bën atë që duhet ta bësh, mbështetu në Allahun Azze ue Xhel dhe mos ke mendime të këqija për Të!

Shpërndaje: