Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Bestytënia mund të jetë shirk i madh dhe shirk i vogël

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (vdiq. 1421)

Burimi: el-Kaul el-Mufid (1/575)

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Nëse një person bën bestytëni për shkak se sheh apo dëgjon diçka, ai nuk konsiderohet te ketë rënë në shirk të madh i cili e nxjerrë atë nga feja. Megjithatë, ai ka rënë në shirk, ngase ai është mbështetur në diçka që Allahu nuk e ka lejuar të jetë shkak. Kjo e dobëson mbështetjen në Allahun dhe vendosmërinë e njeriut. Nga kjo pikëpamje, njeriu konsiderohet të ketë rënë në shirk.

“Kushdo që mbështetet në një shkak që Sheriati nuk e ka caktuar që të jetë i tillë, ai është një person i cili kanë rënë shirk të vogël.”

Kjo është një prej formave të shirkut pasi që kjo ka të bëjë ose me sheriatin, në qoftë se është një shkak fetar, ose mirëmbajtjen nëse kjo është një shkaktar universal.

Nga ana tjetër, nëse beson se faktori-shkaku vepron vetvetiu pa Allahun, atëherë ai është mushrik i cili ka vepruar shirk të madh kur ai ka vënë dikë përballë Allahut në krijim.

Shpërndaje: