“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Burri është zotëria i gruas së tij

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Burimi: Sherhul-Mumti (12/381)
Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Ashtu siç është burri i detyruar ta trajtojë gruan e tij mirë, edhe gruaja është e detyruar që ta trajtoj burrin e saj edhe më mirë. Allahu (te ala) ka thënë:

وَلَهُنَّ مِثْلُ الَّذِي عَلَيْهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَلِلرِّجَالِ عَلَيْهِنَّ دَرَجَةٌ 

“Gratë kanë aq të drejta sa kanë edhe detyra, sipas arsyes së shëndoshë.”

Kjo është për shkak se Allahu (te ala) e quajti burrin سَيِّدَهَا – zotëria i saj.

Allahu (azze ue xhel) në suren Jusuf ka thënë:

وَأَلْفَيَا سَيِّدَهَا لَدَى الْبَابِ

“Tek dera, ata dy u përballën me zotërinë (burrin) e saj.” 12:25

Nga ana tjetër, profeti e ka quajtur gruan “e burgosur” dhe tha:

اتقوا الله في النساء فإنهن عوان عندكم

“Keni frikë Allahun në lidhje me gratë tuaja, ngase ato janë në duart tuaja[1].” [2]


[1] Fjala “Auan” (në duart tuaja) e përdorur në hadith është shumës i fjalës “Aineh” e që do të thotë e zënë rob – robëreshë. Hadithi ka për qëllim kujdesin ndaj grave dhe furnizimin e tyre. Ky është obligim i burrit nëse ajo është e martuar, apo e babait apo e të tjerëve përgjegjës, në mungesë të tyre. Dhe e gjithë kjo të jetë në mirësi. Pra, burri e ka të obliguar që ta ndalon atë që të dal jashtë e të punojë (në punët që nuk janë për të) duke bërë që ajo të kujdeset për shtëpinë dhe fëmijët, prandaj ajo është “robëreshë” në këtë aspekt, por që burri ka detyra dhe obligime ndaj saj, e njëra prej tyre është furnizimi. Këtë gjë e thekson Ibn Mundhiri dhe të tjerët kur sqarojnë këtë hadith. (Marrë nga El-Mugni – Ibn Kudameh).

[2] Tirmidhiu (1163). Hasen sipas Imam Albanit në “Sahih Sunnen et-Tirmidhi” (1/594).

Shpërndaje: