Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Burri nuk e lejon gruan që të vizitojë familjen e saj

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan

Burimi: el-Fataua el-Kajjimeh lil-Usrah el-Muslimah, fq. 48 

Kompilimi: Sa’d Abdul-Ghafar Ali

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: “Cili është gjykimi që burri të ndaloj gruan që të vizitojë familjen e saj, në qoftë se ata të shkaktojë probleme dhe të ndërhyjnë në jetën e tyre martesore? Cila është ajo minimale që një grua mund të bëjë në mënyrë që ajo të konsiderohet se i ruan lidhjet familjare? A është e mjaftueshme që ajo t’i shkruaj letër ose të bëjë telefonatë?”

Përgjigje: “Po, bashkëshorti ka të drejtë të ndalojë gruan që të shkojë tek familja e saj, nëse kjo shkakton që feja e saj ose të drejtat e bashkëshortit të saj të dëmtohen. Kur ai e ndalon atë që të vizitojë familjen e saj në këtë gjendje atëherë mënjanohet dëmi.

Gruaja mund të telefonojë familjen e saj pa shkuar tek ta, kur ata janë në këtë gjendje. Allahu (te ala) ka thënë:

 فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ

“Prandaj frikësojuni Allahut sa të mundeni ndaj.” 64:16

Dhe Allahu e di më mirë.

Është transmetuar qortim i ashpër ndaj atyre që shkatërrojnë gruan e burrit të saj. Hadith thotë:

“Ai që ia prish burrit gruan e tij nuk na përket neve.” 

Do të thotë ia shkatërron karakteret e saj ndaj tij dhe e  bën atë që ta kundërshtojë atë.

Familja e gruas janë të detyruar që të përmirësojnë gjendjen në mes saj dhe burrit të saj. Kjo është në dobi të saj dhe të tyre.

Shpërndaje: