Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Çështja e urrejtjes së poligamisë në islam

Alameh Abdul-Aziz bin Abdilah er-Raxhihi

Burimi: Tabsiratul-Enam bi Sherh Nauakidil-Islam, fq 33-34

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Ai që urren diçka që i është shpallur të dërguarit salAllahu alejhi ue selem, ai ka bërë kufër. Nuk ka rëndësi edhe nëse personi e praktikon këtë gjë apo jo.

Prandaj, gratë duhet ta kuptojnë se ato nuk duhet ta urrejë poligaminë. Poligamia është gjykimi i Allahut dhe i të dërguarit të Tij salAllahu alejhi ue selem.

Mirëpo, nuk është gjykimi i tillë në qoftë se ndonjë grua nuk e pëlqen këtë gjë vetëm nga xhelozia, e jo për shkak se ajo e urren gjykimin si gjykim. Gjithashtu, nuk është e njëjta gjë nëse ajo nuk e pëlqen këtë për shkak të padrejtësisë të disa burrave, gjë e cila e bën që ajo të ketë frikë se edhe burri i saj nuk mund të jetë i pa drejtë.

Por që ajo ta urren poligaminë si një gjykim fetar kjo është mosbesim, sepse ajo urren diçka që i është shpallur të dërguarit salAllahu alejhi ue selem. Dëshmi për këtë janë fjalët e Allahut Te’ala:

ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ كَرِهُوا مَا أَنزَلَ اللَّهُ فَأَحْبَطَ أَعْمَالَهُمْ

“Kjo për shkak se ata e urrejnë atë që ka shpallur Allahu, andaj Ai i ka zhvlerësuar veprat e tyre.” 47:9

Ai që nuk e pëlqen ose urren diçka që Allahu ka shpallur, ose atë që Allahu dhe i dërguari i Tij salAllahu alejhi ue selem e kanë sugjeruar, është kafir:

وَمَا كَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلَا مُؤْمِنَةٍ إِذَا قَضَى اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَمْرًا أَن يَكُونَ لَهُمُ الْخِيَرَةُ مِنْ أَمْرِهِمْ

“Nuk i takon asnjë besimtari apo besimtareje të vërtetë që, kur Allahu dhe i Dërguari i Tij vendosin për një çështje, ata të kenë të drejtë të zgjedhin në atë çështje të tyren.” 33:36

Shpërndaje: