Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Çka është shtypja e grave?

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan 

Burimi: http://www.alfawzan.af.org.sa/

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Ka njerëz, që përzihet në çështjet që nuk u takojnë, andaj përzihen edhe në çështjet e grave.

Profeti na ka urdhëruar për t’u kujdesur mirë ndaj grave dhe tha gjatë Haxhit Lamtumirës tha:

Kujdesuni mirë për gratë tuaja.

Gjithashtu ka thënë:

Unë nuk kam lënë ndonjë sprovë më të dëmshme për burrat se sa gratë.”

Gjithashtu ka thënë:

Kini kujdes me gratë! Sprova e parë e  benu Israilëve ishin gratë. ”

Ka nga ata që kërkojnë nga gruaja të heq perçen e saj. Ata e nxisin që të udhëtojë e vetme pa mahrem dhe kërkojnë nga ato që të beje punët e burrave. Ata nuk e dëshirojnë ndalesën e përzierjes mes dy-gjinive. Ata e konsideroj në atë, ekstremizëm, shtirje, poshtërimit të grave dhe shtypje. Ata nuk e dinë se dhuna kundër grave, është ta vendosësh atë në vendin e gabuar.  Ku  ajo  të  bëhet  përgjegjëse për diçka që  ajo nuk mund ta zotërojë duke bërë që femra të përballohet me sprova të ndryshme, kërkojnë të dalë nga  shtëpia  pa  mbrojtës e pa rregulla fetare.

Ata përzihen madje edhe në martesë dhe kritikojnë që një njeri i moshuar të martohet me  një  grua  të  re. Ata thonë se  kjo është shtypje ndaj grave. Ata kanë harruar se i dërguar , i cili është shembull dhe i dërguari i Allahut, u martua me nënën e besimtarëve Aishen kur ajo ishte gjashtë vjeçe dhe realizoi martesën kur ajo ishte  nëntë vjeç. Këtu u martua një burrë i vjetër me një grua të re. E ky është sunneti i të dërguarit . Kjo është e gjitha për mirëqenien ndaj saj.Nëse ai është i aftë dhe i mirë për të, ju nuk duhet ta pengoni atë prej tij. Kjo është e drejta e saj. Ata duan të ngecin martesën dhe që gruaja të bëjë atë që ajo do. Ata besojnë se martesa e prangos atë dhe ajo bëhet  një  e burgosur në shtëpinë e saj në të cilën  ajo  duhet t’i bindet burrit të saj. Ata duan ta lirojnë atë. Dhe thonë se mosha për martesë duhet të jetë tetëmbëdhjetë. Kur ajo është  tetëmbëdhjetë ajo veçse më ka kaluar pubertetin dhe është bërë një vajzë e rritur. Kush na erdhi me ketë risi? I dërguari u martua me Aishen nënën e besimtarëve kur ajo ishte gjashtë vjeç dhe realizoi martesën kur ajo ishte nëntë vjeçe dhe ai është udhëheqësi i tërë njerëzimit.

Shpërndaje: