Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Cila ka prioritet më të madh: Akideja apo themelimi i një qeveri Islame?

Burimi: ”Komisioni i Përhershëm për kërkime shkencore dhe fetva”, fetvaja nr. 17763

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Cila ka prioritet më të madh: Akideja apo el-Hakimijeh (themelimi i një qeveri Islame)?

Përgjigje: Gjëja e parë që një mysliman duhet të bëjë është të mësojnë akiden e saktë dhe të përqendrohet në të.

Allahu (te ala) ka thënë:

فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَاسْتَغْفِرْ لِذَنبِكَ وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مُتَقَلَّبَكُمْ وَمَثْوَاكُمْ

“Atëherë, dije se nuk meriton të adhurohet me të drejtë askush tjetër pos Allahut, kërko falje për mëkatin tënd dhe për mëkatet e besimtarëve e besimtareve! Allahu e di se si silleni ju dhe vendin ku qëndroni.” 47:19

Gjëja e parë që të gjithë të dërguarit vepruan, ishte thirrja në akide (besim) të saktë dhe me të vetmin qëllim, i cili ishte: ‘adhurimi i Allahut të Vetëm pa i shoqëruar Atij asnjë shok’.

Allahu (te ala) ka thënë:

وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَّسُولاً أَنِ اعْبُدُواْ اللّهَ وَاجْتَنِبُواْ الطَّاغُوتَ

“Çdo populli Ne i çuam një të dërguar (që u thoshte): “Adhuroni Allahun dhe shmangni adhurimin e tagutit!” En-Nahl, 16:36

El-Hakimijeh është pjesë e besimit, por nuk është i tërë besimi.

Allahu na dhëntë sukses! Paqja dhe bekimi qofshin mbi profetin tonë Muhammed, mbi familjen e tij dhe shokët e tij.

Shpërndaje: