Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Cili është gjykimi për atë që agjëron por nuk e falë namazin?

Alameh Ahmed bin Jahja en-Nexhmi (v. 1429)
Burimi: Fataua Sijam
Përktheu: Valdet Gashi

 www.perlatmuslimane.com

Pyetja nr 31: Cili është gjykimi për atë që agjëron por nuk e falë namazin?

Përgjigje: A është e mundur të perceptohet një person që agjëron dhe nuk falë namaz? Të kryhet shtylla e katërt dhe të braktiset shtylla e dytë? Për të qenë musliman është detyrë që të pranosh obligueshmërin e agjërimit dhe haxhit, por kjo nuk mjafton për namazin. Nuk është e mjaftueshme vetëm për të pranuar detyrimin e namazit. Ai që nuk falet duhet kërkohet që të pendohet. Ose pendohet, ose ai vritet si jobesimtar. Ky është mendimi i saktë, ndërsa shumica e dijetarëve thonë se ai duhet të ekzekutohet si mëkatarë.

Ata që nuk bëjnë tekfir mbi lënësin e namazit thonë se ai ekzekutohet si mëkatarë. Ndërsa argumentet tregojnë se ai që nuk falet është kafir, jeta dhe pasuria e të cilit janë të lejuara që të merren. Në qoftë se është e vërtetë se ai qëllimisht nuk falet, atëherë ai është i dalur nga feja. Në këtë rast ai duhet të gjykohet në një gjykatë Sheriatike, dhe kërkohet që të pendohet. Ose pendohet ai ose ekzekutohet si i pafe.

Nëse ne mendojmë se ai është kafir ne as nuk duhet ta vizitojmë atë nëse ai sëmuret ose t’ia falim namazin e xhenazes kur ai vdes. Pasuria e tij bëhet plaçkë për muslimanët. Ai nuk duhet të trashëgojë trashëgimtarët e tij, as atyre nuk i lejohet që ta trashëgojnë atë. Përveç kësaj ndahet gruaja e tij automatikisht. Prandaj, të gjitha gjykimet e përmendura duhet të zbatohen mbi të.

Shpërndaje: