Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Cili është gjykimi për shpalljen e vdekjeve në gazeta?

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Burimi: Mexhu-ul-Fataua (17/343-344)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetja 303: Cili është gjykimi i ngushëllimeve nëpër gazeta? A konsiderohen ato njoftime të ndaluara?

Përgjigje: Mendoj se ngushëllimet në gazeta pas vdekjes së personit janë një formë e njoftimit të ndaluar, për dallim kur të shpallësh vdekjen e personit përpara namazit të xhenazes nëse qëllimi është që njerëzit të vijnë e ti’a falin namazin atij. Profeti (salAllahu alejhi ue selem) njoftoi për vdekjen e Nexhashiut dhe urdhëroi sahabët të shkonin në vendin e faljes për t’ia falur xhenazen atij. Megjithatë, është e panevojshme për të shpallë vdekjen e tij pas vdekjes së tij. Shpallja për vdekjen e një personi në këtë rast në gazeta është një njoftim i ndaluar.

Shpërndaje: