Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Cili është gjykimi për të vëzhguar hënën e re?

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Burimi: Mexhmu-ul-Fataua (19/37)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Cili është gjykimi për të vëzhguar hënën e re?

Përgjigje: Vëzhgimi i hënës së re, si hënës e re të muajit ramazan dhe Sheual, u praktikua nga sahabët (radijAllahu anhum). Ibn Umer (radijAllahu anhu) ka thënë:

“Njerëzit dolën për ta parë hënën e re ndërsa unë i tregova profetit se e kisha parë atë. Kështu që ai agjëroi dhe i urdhëroi njerëzit që të agjërojnë.”1

Praktika e sahabëve (radijAllahu anhum) padyshim që është më e plotë dhe më e përsosur.


1 Ebu Daudi (2342), ed-Darimi (1691) dhe el-Hakim (1541). Autentik sipas Albanit në “Sahih Sunen Ebi Daud” (2052).

Shpërndaje: