Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Cili është gjykimi që agjëruesi të përdorë kuhël dhe të parfumohet?

Alameh Ahmed bin Jahja en-Nexhmi (v. 1429)

Burimi: Fataua Sijam

 www.perlatmuslimane.com

Pyetja nr 18: Cili është gjykimi që agjëruesi të përdorë kuhël dhe të parfumohet?

Përgjigje: ”Është më mirë për t’iu shmangur kuhlit, për shkak se është një hadith i dobët në lidhje me të. Nëse përdorë kuhël nuk shkon kohë e gjatë dhe filloni të pështyni këlbazë. Ndodh që kuhli të del me këlbazin. Venat e thithin kuhlin në mënyrë që kuhli rrjedh në vena. 
Ska të keqe në përdorimin e parfumit. Ai ka të njëjtin gjykimit si temjanet e tjera që thithen pa qëllim. Sahabijet (radijAllahu anhume) përgatitnin ushqim dhe ishte e pa shamngshme që të mos i ekspozohen tymit. Megjithatë, profeti nuk ua ndaloi atyre këtë. Po ta kishte bërë këtë ai ﷺ,do të kishte vështirësi për umetin. 

Për sa i përket cigareve, nargjileve, kështu që ato e prishin agjërimin. Ato i përkasin gjërave të neveritshme dhe gjithashtu gjërave stimuluese dhe prandaj e prishin agjërimin.

Shpërndaje: