Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Dëshmia dhe kushtet e adhurimit

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Fjala: أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ الله -Muhammedi është i dërguar i Allahut- duke ia bashkëngjitur edhe dëshminë أَنْ لاَ إِلهَ إِلاَّ الله“-nuk meriton të adhurohet askush tjetër me të drejt pos Allahut, që të dy dëshmitë në vete përmbledhin edhe kushtet e adhurimit, të cilat janë: Sinqeriteti (në vepër) ndaj Allahut dhe pasimi i të dërguarit të Allahut (salAllahu alejhi ue selem).

Ngase, ai që thotëلاَ إِلهَ إِلاَّ الله nuk meriton të adhurohet askush tjetër me të drejt pos Allahut ai i ka bërë veprat e tij për hir të Allahut. Dhe kush dëshmon أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ الله (Muhammedi është i dërguar i Allahut) e ka pasuar të dërguarin e Allahut e jo dikë tjetër. Për këtë arsye, këto dy dëshmi konsiderohen si një kusht i vetëm prej kushteve të islamit. Dhe që të dy dëshmitë, kanë qëllimin e përbashkët: “korrektësia e adhurimeve”.

Sepse adhurimet nuk janë të pranueshme pa këto dy dëshmi:لاَ إِلهَ إِلاَّ الله”  nuk meriton të adhurohet askush tjetër me të drejt pos Allahut –që tregon sinqeritetin; dhe أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ الله (Muhammedi është i dërguar i Allahut) që tregon pasimin e tij.

Shpërndaje: