Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Dhymbëdhjetë tiparet e rregullit të të ngrënit

Imam Abdurr-Rrahman bin el-Xheuzi el-Hanbeli (v. 597)

Burimi: Adab el-Hasan el-Basri ue Zuhduh ue Mau’idhatuh, fq. 50

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Hasan el-Basri ka thënë:

“Rregulli i ngrënies ka dymbëdhjetë tipare:

1 – Katër nga to janë obligime.

2 – Katër janë sunnet.

3 – Katër janë nga edukata.

Të obliguara janë:

1 – Të fillohet ngrënia në emër të Allahut.

2 – Ushqimi duhet të jetë hallall.

3 – Të jesh i kënaqur me atë që ke.

4 – Të jesh falënderues për mirësinë.

Sunnet janë:

1 – Ulja mbi këmbën e djathtë.

2 – Ngrënia atë që është para teje.

3 – Ngërnia me tre gishta.

4 – Lëpirja gishtave (kur të përfundohet).

Nga edukata janë:

1 – Larja e duarve para dhe pas ngrënies.

2 – Marrja e kafshitave të vogla.

3 – Përtypja e mirë.

4 – Mos të shikohet tek të tjerët që janë duke ngrënë.”

Shpërndaje: