Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Dy hixhabet e gruas

Alameh Bakr bin Abdil-lah Ebu Zejd

Burimi: Hirasat-ul-Fadhilah, fq. 29-30

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Hixhabi ka një definim të përgjithshëm dhe do të thotë “mbulim”. Hixhabi është ajo me të cilën gruaja e mbulon trupin dhe bukuritë e saj, si dhe stolitë dhe rrobat, nga burrat e huaj.

Hixhabi i gruas përbëhet nga dy pjesë:

1 – Hixhab (mbulesë) që do të thotë se ajo qëndron në shtëpi. Në këtë mënyrë, ajo shmang shikimet e burravet të huaj dhe përzierjen me ta.

2 – Hixhabi me rroba të përbëra nga xhilbabi dhe khimari i quajtur gjithashtu aba’ah dhe mesfa. Definimi i hixhabit me rroba është që gruaja të mbuloj tërë trupin e saj duke përfshirë edhe fytyrën, duart dhe këmbët dhe stolitë e saj nga burrat e huaj në mënyrë që ata të mos munden të shohin asgjë prej saj. Ky hixhab përbëhet pikërisht nga xhilbabi dhe khimari.

Shpërndaje: