Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

E vetmja gjë që thuhet gjatë abdesit

Imam Ibn Kajim el-Xheuzijeh (v. 751)
Zed-ul-Mead (1/195-196)
Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com

Përveç fillimit të abdesit në emër të Allahut (duke thënë: bismilah), nuk është transmetuar asgjë autentike prej tij ﷺ se çfarë thoshte gjatë abdesit. Çdo hadith lidhur me atë që duhet thënë gjatë abdesit është gënjeshtër e sajuar që i dërguari i Allahut ﷺ as nuk e ka thënë e as nuk ia ka mësuar të tjerëve. E vetmja gjë që është vërtetuar është që të fillohet abdesi në emër të Allahut dhe kur ta përfundosh, të thuash:

أشهدُ أن لا إلَهَ إلَّا اللَّهُ وحدَهُ لا شريكَ لَهُ و أشهدُ أنَّ محمَّدًا عبدُهُ ورسولُهُ اللَّهمَّ اجعَلْني مِن التَّوَّابِينَ، واجعَلْني مِن المُتطهِّرِينَ

”Dëshmoj se nuk ka të adhuruar tjetër me të drejtë përveç Allahut, të Vetëm e pa ortak, si dhe dëshmoj se Muhamedi është rob dhe i dërguar i Tij. O Allahu im, më bëj prej atyre që pendohen dhe më bëj prej atyre që pastrohen (nga mëkatet dhe papastërtitë)!”

Hadithi është i mirë sipas imam Albanit në ”Sahih-ut-Terghib uet-Terhib (224)”.

Shpërndaje: