“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Falja e namazit të bajramit dhe të xhumasë në disa vende në një qytet

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Burimi: Mexhmu-ul-Fataua (16/224)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Cili është gjykimi që të falet namazi i bajramit në disa vende në një qytet?

Përgjigje: Kjo është në rregull nëse është e nevojshme, sikurse është në rregull për të falur namazin e xhumasë në disa vende kur është e nevojshme. Allahu (te ala) ka thënë:

هُوَ اجْتَبَاكُمْ وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ مِّلَّةَ أَبِيكُمْ إِبْرَاهِيمَ

“Ai ju zgjodhi ju dhe nuk ju obligoi në fe me ndonjë vështirësi, në fenë e babait tuaj, Ibrahimit.” 22:78

Nëse nuk ishte falur namazi në disa vende do të ishin privuar disa njerëz nga namazi i xhumasë dhe ai i bajramit. Shembuj të nevojave janë që qyteti të jetë i madh dhe është e vështirë për të shkuar nga njëra anë e qytetit në tjetrën për të falur namazin e bajramit. Megjithatë, në qoftë se nuk ka nevojë për këtë atëherë të gjithë falen në një vend.

Shpërndaje:

Dela på facebook
Dela på whatsapp
Dela på telegram