“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Fëmijët musliman në shkollat e jomuslimanëve

Alameh Salih bin Muhammed el-Luhejdan

Burimi: https://www.youtube.com/watch?v=VV52TqK6oNk

Min: 46:10

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: A lejohet dërgimi i fëmijëve muslimanë në kopshte dhe shkolla në vendet e jomuslimanëve?

Përgjigje: Nuk i përket një muslimani t’i dërgoj fëmijët e tij tek jobesimtarët për të mësuar ose për edukim. Sa do të butë dhe tolerant që të jenë jobesimtarët, Allahu thotë:

وَدُّواْ لَوْ تَكْفُرُونَ كَمَا كَفَرُواْ فَتَكُونُونَ سَوَاء

“Ata duan që edhe ju të blasfemoni (bëni kufër) ashtu siç kanë blasfemuar ata, që ju të bëheni të gjithë njësoj.”1

وَلَن تَرْضَى عَنكَ الْيَهُودُ وَلاَ النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ قُلْ إِنَّ هُدَى اللّهِ هُوَ الْهُدَى

“Kurrë, as jehuditë dhe as të krishterët nuk do të jenë të kënaqur me ty (O Muhammed), derisa ti të ndjekësh fenë e tyre. Thuaju: “Vërtet që udhëzimi i Allahut është udhëzim i vetëm.”2

Prandaj, nuk është e lejuar që muslimanët t’i dërgojnë fëmijët e tyre në vendet jobesimtare.

Sa u përket grave, nuk u lejohet t’i dërgoni ato, pavarësisht moshës, në vende që nuk përputhen me moralin islam. Për fat të keq, morali Islamik ka filluar të fishket në botën Islame. Pastaj unë nuk flas vetëm për ruajtjen e grave, por edhe për shprehjet se si i flitet gruas. Ata thonë: ”Zonja dhe zotërinj”. Grave iu drejtohen para burrave. Ky nuk është edukim islam. Profeti (salAllahu alejhi ue selem) urdhëroi që gratë të mos jenë para burrave:

”Rreshti më i mirë i burrave (në namaz) është i pari dhe më i keqi është i fundit. Rreshti më i mirë i grave është i fundit dhe më i keqi është i pari.”3

Kjo ka të bëjë me namazin. Aq më larg gruaja të jetë nga burrat aq më mirë është.

Pyetje: Si qëndron puna nëse muslimanët tashmë jetojnë në Perëndim?

Përgjigje: Nëse ata tashmë jetojnë në Perëndim dhe nuk ka alternativë tjetër përveçse të lejojnë fëmijët të shkojnë në shkollat ​​perëndimore dhe prindërit janë në gjendje të korrigjojnë atë që nuk është e shëndoshë me të cilën përballen fëmijët dhe t’u japin atyre arsimimin e duhur islam, atëherë kjo është lejohet.


1 4:89

2 2:120

3 En-Nesa’i (5127).

Shpërndaje: