Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Kur të bjerë nata, mbajini fëmijët pranë vetes

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)
El-Fetaua el-Kajjimeh lil-Usratil-Muslimeh, fq. 203
Përmblodhi: Sa’d Abdul-Gaffar Ali
Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Hadithi i cili urdhëron që të futen fëmijët brenda në shtëpi për shkak të shpërndarjes së shejtanëve kur të bjerë nata, a e ka për qëllim kur fëmijët janë në rrugë apo edhe brenda oborrit?

Përgjigje: Hadithi vlen vetëm kur fëmijët janë jashtë oborrit të shtëpisë. Për derisa ata janë brenda oborrit të shtëpisë, kjo është në rregull dhe nuk ka asgjë të keqe.


Xhabiri -radijAllahu anhu- tregon dërguari i Allahut ﷺ ka thënë:

“Kur të bjerë nata, mbajini fëmijët pranë vetes (mos i lejoni ata që të dalin jashtë) sepse atëherë shpërndahen shejtanët, ndërsa pas një ore mund t’i lini të lirë. Mbyllini dyert e thoni bismilah dhe fikini kandilat (dritat) duke thënë bismilah! Mbulojini enët e ujit duke thënë bismilah dhe (nëse nuk keni gjë për t’i mbuluar enët atëherë) vini diçka mbi enë, qoftë edhe një shkop duke thënë bismil-lah.” Bukhari (3280)

Xhabir bin Abdullah -radijAllahu anhuma- tregon se i Allahut ﷺ ka thënë:

“Kur të bjerë nata, mbajini fëmijët pranë vetes (mos i lejoni ata që të dalin jashtë) sepse atëherë shpërndahen shejtanët, ndërsa pas një ore (kohe) mund t’i lini të lirë. Mbyllini dyert e thoni bismilah sepse shejtani nuk e hap një derë të mbyllur (që është mbyllur duke thënë bismilah).” Bukhari (3304) dhe Muslimi (2012).

Shpërndaje: