Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Gjykimi për të dëgjuar hutben në një gjuhë që nuk e kupton

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Burimi: Mexhmu-ul-Fataua (16/35)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: A është e detyrueshme për të dëgjuar hutben e xhumasë nëse hatibi flet në një gjuhë të cilën nuk e kupton?

Përgjigje: Duken qartë fjalët e Allahut (te ala):

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِي لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَى ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ

“O ju që besuat, kur bëhet thirrja për namaz, ditën e xhumasë, ecni shpejtë për aty ku përmendet Allahu (dëgjojeni hutben, faleni namazin), e lini shitblerjen, kjo është shumë më e dobishme për ju nëse jeni që e dini.” 62:9

se është e detyrueshme për të marrë pjesë edhe nëse hatibi nuk flet arabisht dhe dëgjuesi nuk e kupton atë. Prandaj, ne i themi personit të shurdhër që të marrë pjesë në hutben e xhumasë edhe pse ai nuk e dëgjon atë. Në mënyrë të ngjashme ne i themi atij që është i pranishëm që të mos flet kur imami mban hutben, pasi që ndalesa e të folurit gjatë hutbes është e përgjithshme. Sikurse u tha nuk ka rëndësi nëse personi i pranishëm është i shurdhër ose nuk e kupton hatibin.

Shpërndaje: