Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Gjykimi për ti lyer flokët në dy ngjyrëshe

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan 

Burimi: el-Muntaka (3/433)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Cili është gjykimi për ngjyrosjen e flokëve? Cili është gjykimi? Lyerja me dy ngjyra është një modë perëndimore që gratë tona e kanë pranuar. Kjo është që të lyej disa kaçurrela me një ngjyrë të ndryshme nga ngjyra e flokëve origjinale të gruas. Ngjyra mund të jetë e bardhë, e kuqe, e artë dhe kështu me radhë. Së fundi, një pjesë e ngjyrës së flokëve është origjinale, ndërsa një tjetër është me ngjyrë.

Përgjigje: Lyerja e flokëve ndahet në disa raste:

1 – Flokët e thinjura, që është e rekomanduar për t’i lyer. Ato nuk duhet të lyen me ngjyrë të zezë. Ndërsa ato mund të lyen me këna, lule trëndeline, dafinë dhe ngjyrën e verdhë. Sidoqoftë, nuk lejohet të ngjyrosen me ngjyrë të zezë. Profeti (salAllahu alejhi ue selem) tha:

“Ndryshoni flokët e thinjura të tij dhe shmangni ngjyrën e zezë.” 1

Kjo vlen edhe për burrat edhe gratë.

Sa i përket atij që nuk i ka flokët e thinjura, duhet t’i lerë ashtu siç janë dhe të mos i ndryshojë, përveç nëse ngjyra e flokëve është një ngjyrë e shëmtuar, atëherë i lyen me një ngjyrë të caktuar që e largon atë.

Flokët normal që nuk janë të shëmtuara duhet të mbeten ashtu siç janë. Nuk ka asnjë dobi me ndryshimin e tyre.

Nëse ngjyrosja e flokëve bëhet me imitim me gratë mosbesimtare, veprimi konsiderohet i ndaluar, pavarësisht në qoftë se ajo bëhet në një ose në disa mënyra, e cila gjithashtu quhet “dy ngjyrëshe”.


1 Ahmedi (3/338).

Shpërndaje: