Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Gjykimi që burri i moshuar të martohet me femrën e re

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan

Burimi: I’anat-ul-Mustefid (1/169)

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Në ditët e sotme, disa prej njerëzve flasin kundër asaj që njerëzit e vjetër të martohen me femra të reja. Duke e konsideruar personin e tillë kriminel dhe veprën barbare. Këto gjëra i gjejmë nëpër gazeta të ndryshme, revista, media dhe madje edhe në disa hutbe të xhumasë e në fjalime të ndryshme.

I dërguari i Allahut ﷺ i cili është krijesa më e mirë, u martua me Aishen në të pesëdhjetat e tij, ndërsa Aishah ishte shtatë vjeçe. Kjo dëshmon se vepra është e lejuar.

Në fakt, kjo martesë është e rekomanduar në qoftë se në atë martesë ka përfitime në aspektin fetar.

Pra kjo është sunnet i profetit ﷺ dhe kushdo që e mohon këtë vepër, veçse e ka mohuar sunnetin profetik.

Mirëpo, kjo martesë nuk lejohet nëse nuk përmban asnjë përfitim në çështjet e fesë, apo që kujdestari i saj ta shfrytëzojë martesën e vajzës.

E për fund, themi se: Nëse me këtë martesë ka dobi dhe mirësi fetare, konsiderohet e lejueshme martesa me një grua të re për një burrë të vjetër dhe kjo është prej sunnetit të të dërguarit të Allahut ﷺ.

Shpërndaje: