Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Gra të veshur në mënyrë të papërshtatshme shkojnë në xhami për të mësuar Islamin

Alameh Rabi bin Hadi el-Medkhali

Burimi: Mexhmul-Fataua (2/425-426)

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Ne jemi disa të rinjë që jetojmë në Evropë. Ndodh që gratë të veshura në mënyrë të papërshtatshme të vijnë në xhami për të bërë pyetje në lidhje fenë e tyre, dhe në veçanti në lidhje me Ramazanin dhe festimet islame. Njerëzit i trajtojnë ato në mënyra të ndryshe. Disa janë të ashpër ndaj tyre, të tjerët nuk duan të flasin ose ti udhëzojnë ato, sepse ato janë të veshura në mënyrë të papërshtatshme, dhe disa njerëz i kapin ato për dore dhe i këshillojnë ato. Si duhet të trajtohen këto gra?

Përgjigje: Para së gjithash, kjo është një nga frytet e jetës në vendet joislame; burrat prishen dhe grave ju ipet liria për çdo gjë. Është e vështirë për gruan që të praktikojë fenë nëse ajo jeton në një vend joislam ku njeriu bëhet i shfrenuar dhe i devijuar. Prandaj Allahu dhe i dërguari (salAllahu alejhi ue selem) urdhëruar që të bëhet hixhret (Migrim) nga vendi joislam, në mënyrë që njerëzit mund të praktikojnë fenë e tyre. Edhe nëse njeriu është shumë i besueshëm dhe i sinqertë, prapë është shumë e vështirë për të praktikuar fenë në vendin joislam. Çfarë të themi, pra nëse dikush është i dobët, i sëmurë dhe i dobët në fenë e tij?

Këto gra janë të shfrenuara, të veshura në mënyrë të papërshtatshme dhe të devijuara, sepse ato jetojnë në vend joislam; vendi i degradimit, poshtërsisë, i mungesës së xhelozosë dhe të gjitha shqetësimet e tjera që janë në dispozicion në perëndim. Evropianët nuk kanë asnjë gjë që quhet xhelozi! Kjo për shkak se ata hanë mish derri. Derri është një nga kafshët më të nënçmuara dhe që nuk ka xhelozi. Majmuni është xheloz për majmunkën e tij. Luani është xheloz për luaneshën e tij. Shumë zogj janë xheloz për çiftet e tyre. Instinkti europianëve na kujton derrat. Unë nuk e di se si munden të jetojnë në një mjedis të tillë të keq.

Prandaj, kjo grua vie në xhami, e veshur në mënyrë të papërshtatshme. Nëse asaj i jipen këshilla dhe e mëson dispozitën lidhur me mbulesën dhe pastaj vazhdojnë të shkojë e veshur kështu, ajo duhet të frikësohet. Kjo duhet ti sqarohet asaj. Ajo duhet të frikësohet dhe të trajtohet në mënyrë të vrazhdë. Si mundesh ta dish se veshja juaj është e ndaluar dhe se ti duhet të mbulohesh dhe pastaj megithatë vishesh kështu? Ajo duhet të mësohet dhe të këshillohet se Islami e ka urdhëruar atë që të mbulohet. Para së gjithash, kjo duhet ti sqarohet dhe ti shpjegohet. Ajo mund të jetë e paditur dhe jo fare kokëfortë. Duhet pasur durim me të, duhet mësuar atë, duhet përgjigjur pyetjeve të saj, duhet ti bësh dobi asaj dhe të largoshë injorancën dhe devijimin e saj.

Shpërndaje: