Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Gruaja e mirë është gruaja e dashur

Imam Shemsudin Ibn Kajim el-Xheuzijeh (v. 751)

Burimi: et-Tibjan fi Aksam-il-Kuran, fq. 171

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Disa nga cilësitë e gruas së mirë, janë ato që Allahu Te’ala i përmend në ajetin:

عُرُبًا أَتْرَابًا

“Të dashura për bashkëshortët e tyre dhe moshatare me ta.” 56:37

Gruaja e dashur[1] e bën edhe burrin e saj që ai ta dojë për shkak të moralit që ajo ka, sjelljeve, butësisë dhe veprave të mira. Ibnul-Arabi ka thënë: “Gruaja e dashur është ajo grua e cila i bindet burrit të saj dhe bën çdo çfarëdo që është e mundur që të fitoj dashurinë e tij.”

Ebu Ubejdeh ka thënë: “Gruaja e dashur është ajo grua e cila të çmon.”

El-Muberridi ka thënë: “Gruaja e dashur është ajo grua e cila është e dashuruar në burrin e saj.”

Ndërsa Buhari në Sahihun, gruan e dashur e përshkruan: “Joshëse dhe depërtuese (ajo e cila e josh qëllimisht burrin e saj).”

Kështu përshkruhen cilësitë e tyre, dhe në realitet kështu duhet të jenë ato. Nëse ti mediton mbi këto cilësi me të cilat Allahu i ka përshkruar, ti e kupton se gruaja e mirë me të vërtetë i posedon këto, por posedon cilësi të mira edhe më shumë se kaq sepse ato janë të ndërlidhura njëra me tjetrën.


[1] Ajo grua e cila ofron dhe konsumon dashuri (v.p).

Shpërndaje: