“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Gruas i vijen cikli menstrual tek mikati

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan
Sherh Ighathat-il-Lahfan (56), min: 49:00
Burimi: http://alfawzan.af.org.sa/sites/default/files/Ighastah-1-1-1438-01.mp3
Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Një grua synoi haxhin Temetu. Kur ajo erdhi tek mikati i saj, i erdh cikli mujor. A i lejohet të ndryshojë haxhin e saj nga Temetu në Kiran? Çka duhet të bëjë ajo?

Përgjigje: Ajo duhet të mbetet në gjendjen e saj. Kur ajo pastrohet e kompleton haxhin e saj. Shumica e veprimeve në haxh nuk kanë nevojë për një gjendje të pastër. Asaj i lejohet të bëjë atë që haxhiu bën.
Profeti ﷺi ka thënë Aishes (radijAllahu anha):

“Vepro çdo gjë haxhiu bënë përveç tavafit rreth qabes deri sa të pastrohesh.” 1

Vetëm bërja e tavafit i ndalohet asaj. Për ndryshe asaj i lejohet të qëndroj në Arafah, Muzdelife dhe Mina dhe të hedh gurët. Këto nuk kërkojnë që ajo të jetë e pastër. Pra gruaja mund të bëjë gjithçka gjatë ciklit mujor përveç tavafit rreth qabes; këtë ajo duhet ta shtyjë.


1 Muslimi (1211).

Shpërndaje: