“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Haxhi i gruas së ve gjatë periudhës së pritjes (1)

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)
Lika el-Bab el-Maftuh (22 B), min: 12:15
Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com

Pyetja: Haxhi bie gjatë periudhës së pritjes (pas vdekjes së burrit) së gruas së ve, një haxh që e ka obligim ta bëjë (jo nafile). Ajo është e pasur, e aftë dhe ka mahrem. A duhet të bëjë haxhin apo jo?

Përgjigje: Ajo nuk duhet të bëjë haxhin. Ajo duhet të qëndrojë në shtëpi. Një grua e ve që është në kohën e pritjes duhet të qëndrojë në shtëpi. Ajo nuk është e obligueshme në këtë situatë.
Allahu -te ala- ka thënë:

“Për hir të Allahut, vizita e Qabes është obligim për atë që ka mundësi udhëtimi te ajo.” 3:97

Ajo konsiderohet të mos ketë këtë mundësi nga aspekti sheriatik.

Pyetje: Edhe nëse ajo ka mahrem?

Përgjigje: Kështu është. Asaj i lejohet të shtyjë haxhin për vitet e ardhshme.

Shpërndaje: