Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Xhinset (farmerkat)?

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Burimi: Lika el-Bab el-Maftuh (16 B), min: 14.25

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Është një pëlhurë veshjesh që quhet “jeans” dhe mund të qepet në mënyra të ndryshme për rrobat e fëmijëve djem dhe vajza. Veçohet për qëndrueshmëri dhe kualitet. Problemi është se jomuslimanët zakonisht e përdorin këtë për pantallona të ngushta. A do të thotë kjo përngjasim me jomuslimanët nëse e përdorim këtë pëlhurë për ndonjë gjë tjetër përveç pantallonave të ngushta?

Përgjigje: Përngjasim do të thotë të bësh diçka që zakonisht është tipik i atyre që u ngjason. Nëse kjo pëlhurë, ose ndonjë pëlhurë tjetër, përdoret në një mënyrë të ngjashme me veshjen e jomuslimanëve, atëherë veprimi është përngjasim. Ndërsa është e padëmshme të përdoret pëlhura në një mënyrë që ndryshon nga rrobat e jomuslimanëve.

Pyetje: Cili është gjykimi i rrobave të fëmijëve në xhinse nëse ato janë të qepura në një mënyrë tjetër?

Përgjigje: Nëse e qepura ndryshojnë nga kufarët ato janë të padëmshëm. Nuk ka përngjasim në pëlhurë. Pëlhura nuk është tipike për ta.

Pyetje: Edhe pse ata janë të njohur për të?

Përgjigje: Edhe nëse ata janë të njohur për të për deri sa pamja ndryshon nga pamja e jomuslimanëve.

Shpërndaje: