Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Kardavi lidhur me ithëtarët e librit

Alameh Mukbil bin Hadi el-Uadi´i (vdiq. 1422)

Burimi: Iskat-ul-Kalb el-Aui Jusuf bin Abdilah el-Kardavi, fq. 96

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: “Kardavi thotë se Kurani i flet vetëm jehudëve dhe të krishterëve në formën e :

يَا أَهْلَ الْكِتَابِ

“O ithëtarë të librave.”

dhe:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ أُوتُواْ الْكِتَابَ

“O ju të cilëve u është dhënë libri.”

Me këtë, ai dëshiron të thotë se ata në thelb kanë një besim qiellor, dhe se ka lidhje familjare dhe afërsi mes tyre dhe muslimanëve, që vë në dukje një fundament të një feje të vetme me të cilën Allahu dërgoi të gjithë profetët e Tij.”

Përgjigje: “Çfarë thua për fjalët e Allahut Azza ue Xhel:

 لُعِنَ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِن بَنِي إِسْرَائِيلَ عَلَى لِسَانِ دَاوُودَ وَعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ ذَلِكَ بِمَا عَصَوا وَّكَانُواْ يَعْتَدُونَ كَانُواْ لاَ يَتَنَاهَوْنَ عَن مُّنكَرٍ فَعَلُوهُ لَبِئْسَ مَا كَانُواْ يَفْعَلُونَ

“Ata që mohuan të vërtetën nga beni israilët, u mallkuan prej gjuhës së Davudit dhe Isait, të birit të Merjemes. Kështu u veprua sepse kundërshtuan dhe e tepruan. Ata ishin që nuk ndalonin njëri-tjetrin nga e keqja që punonin. E ajo që bënin ishte e shëmtuar.1

“Çfarë thua për fjalët e Allahut Azza ue Xhel:

صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ

”Në rrugën e atyre, të cilët i begatove me të mira, jo në të atyre që kundër veti tërhoqën hidhërimin, e as në të atyre që e humbën veten!”2

Ibn Ebi Hatim tregoi se ka konsensus, se ata që kanë mbi veten e tyre hidhërimin, janë jehudët dhe të devijuarit janë të krishterët. “Çfarë thua për fjalët e Allahut Azze ue Xhel:

مَثَلُ الَّذِينَ حُمِّلُوا التَّوْرَاةَ ثُمَّ لَمْ يَحْمِلُوهَا كَمَثَلِ الْحِمَارِ يَحْمِلُ أَسْفَارًا بِئْسَ مَثَلُ الْقَوْمِ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِ اللَّهِ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ

”Shembulli i atyre që janë obliguar me Tevrat, dhe nuk e zbatuan atë, është si shembulli i një gomari që bart libra. Shembull i keq është shembulli i popullit që i përgënjeshtroi ajetet e Allahut, e Allahu nuk udhëzon në rrugë të drejtë popullin jobesimtar.”3

“Çfarë thua për fjalët e Allahut Azza ue Xhel:

وَقَالَتِ الْيَهُودُ عُزَيْرٌ ابْنُ اللّهِ وَقَالَتْ النَّصَارَى الْمَسِيحُ ابْنُ اللّهِ ذَلِكَ قَوْلُهُم بِأَفْوَاهِهِمْ يُضَاهِؤُونَ قَوْلَ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِن قَبْلُ قَاتَلَهُمُ اللّهُ أَنَّى يُؤْفَكُونَ

”E jehuditë thanë: Uzejri është djali i Allahut, e të krishterët thanë: Mesihu është djalë i Allahut. Ato ishin thënie të tyre me gojët e tyre (fraza të thata), që imitojnë thëniet e jobesimtarëve të mëhershëm. Allahu i vraftë, si largohen (nga e vërteta)!”4

A po gënjen për Allahun (Azze ue Xhel kur ti thua se Kurani u drejtohet atyre vetëm në formën e:

يَا أَهْلَ الْكِتَابِ

“O ithëtarë të librave.”


1 5:78-79

2 1:7

3 62:5

4 9:30

Shpërndaje: