“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Kryerja e haxhit pa e vizituar profetin ﷺ

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Lika el-Bab el-Maftuh (3 A)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetja: Sa i vërtetë është hadithi:

“Ai që e kryen haxhin pa më vizituar mua, më ka trajtuar me mosrespekt.”

Përgjigje: Ky hadith është i shpikur dhe një gënjeshtër ndaj të dërguarit për disa arsye:

1 – Nuk është e mundur të vizitosh profetin pas vdekjes së tij. Si do ta vizitosh të dërguarin kur ai është i varrosur? Pra është varri që vizitohet.

2 – Po të ishte hadithi autentik do të thoshte se është kufër i madh që të kryet haxhi dhe të mos e vizitohet varri i profetit . Të qenit mosrespektues ndaj të dërguarit është kufër që e nxjerrë praktikuesin nga Islami.

Hadithi pra është i shpikur dhe një gënjeshtër ndaj të dërguarit .

Shpërndaje: