“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Kryerja e haxhit pa leje (1)

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan

Sherh Ighathat-il-Lahfan (39) 

Burimi: http://www.alfawzan.af.org.sa/sites/default/files/ighastah%20%20-%2015%20-%2011%20-%201436.mp3

Data e fetvas: 15/11-1436 ose 30/8-2015

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Një person nuk ka leje për të bërë haxhin, prandaj ai vesh rrobat e zakonta pas ihramit për t’i shpëtuar policisë. Ai duhet të bëjë kefareh për këtë? Cili është gjykimi për të rënë në mëkat qëllimisht?

Përgjigje: Ky veprim përbëhet nga dy mëkate:

1 – Mosbindja ndaj udhëheqësit që nuk lejon haxhin pa leje për shkak të sigurisë dhe që të ketë hapësirë të mjaftueshme.

2 – Ai vesh rroba të zakonshme gjatë ihramit pa një arsye të vlefshme. Kjo nuk i lejohet atij. Në këtë rast ai është i detyruar të bëjë kefareh. Është nën dëshirën e tij nëse ai dëshiron të ushqejë gjashtë të varfër, të ther një dele apo të agjëroi tri ditë.

Shpërndaje: