Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Kur duhet gruaja të dal nga shtëpia?

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Burimi: Lika el-Bab el-Maftuh (1 B)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Disa dijetarë argumentohen me fjalët e Allahut (xhela ue ala):

وَلَمَّا وَرَدَ مَاء مَدْيَنَ وَجَدَ عَلَيْهِ أُمَّةً مِّنَ النَّاسِ يَسْقُونَ وَوَجَدَ مِن دُونِهِمُ امْرَأتَيْنِ تَذُودَانِ قَالَ مَا خَطْبُكُمَا قَالَتَا لَا نَسْقِي حَتَّى يُصْدِرَ الرِّعَاء وَأَبُونَا شَيْخٌ كَبِيرٌ

”E kur arriti ujin e Medjenit, aty gjeti një grumbull njerëzish që po u jepnin bagëtisë ujë, e pak më larg prej tyre vërejti dy gra që po i ndalnin (kafshët e tyre) e u tha: “E çka është puna e juve dyjave?” Ato që të dyja i thanë: “Ne nuk u japim ujë deri që të largohen barinjtë, kurse babai ynë është shumë i vjetër!”1

Dhe:

قَالَتْ إِحْدَاهُمَا يَا أَبَتِ اسْتَأْجِرْهُ إِنَّ خَيْرَ مَنِ اسْتَأْجَرْتَ الْقَوِيُّ الْأَمِينُ

”Njëra prej atyre dyjave tha: “O babai im, merre këtë në shërbim me pagë, pse më i miri i atij që do ta marrësh në shërbim është ai i fuqishmi e besniku!”2

sepse gruas nuk i lejohet që të del jashtë në qoftë se ajo nuk ka ndonjë nevojë? A është ky argumentim i saktë?”

Përgjigje: ”Argumentimi është i saktë pavarësisht se këtu pak më rëndë për tu kuptuar. Sepse ka argumente tjera të mjaftueshme në Islam për këtë çështje. Allahu (te ala) ka thënë:

وَقَرْنَ فِي بُيُوتِكُنَّ

”Dhe qëndroni në shtëpitë tuaja.” 3

Sunneti sqaron se është më mirë për gruan që të qëndrojë në shtëpi.

“Shtëpitë e tyre janë më të mira për to.”


1 28:23

2 28:26

3 33:33

Shpërndaje: