Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Kush janë el-Musauirun?

Fetaua el-Lexhneh ed-Daimeh

Fetvaja nr 3247

Anëtar: Abdullah bin Kuud

Anëtar: Abdullah ibn Gudejjan

Nënkryetar: Abdurr-Rrezak Afifi

 Presidenti: Abdul-Aziz ibn Abdullah bin Baz

Përktheu: Valdet Gashi www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Ne e dimë se i dërguari ﷺ mallkoi el-Musauirun (ata të cilët bëjnë piktura), por kush konsiderohet prej el-Musauirun? A janë ata skulptorët, fotografët? Dhe a janë haram fotografitë me natyrë?

Përgjigje: Fotot e qenieve të gjalla janë haram, pavarësisht nëse ato janë në 3D, fotografi, të punuar me dorë, ose nëpërmjet mjeteve, për shkak të kuptimit të përgjithshëm të argumenteve të cilat ndalojnë Tasurin (pikturat, vizatimet, skulpturat, fotografët etj).
 
Ndër tjerash Ai ﷺ thotë:
 
”Njerëzit të cilët do të kenë dënimin më të rëndë në Ditën e Gjykimit janë el-Musauirun” (pikturistat, vizatuesit, skulptorët, fotografët etj). Muttefekun alejhi.
 
 Kurse Buhariu përmend në Sahihun e tij nga Ebu Xhuhejfah (radij Allahu anhu) se profeti  ﷺ mallkoi ata që e konsumojnë kamatën dhe musavvirët (piktoret, vizatuesit, skulptorët, fotografët etj). (Tra. Buhariu dhe Ahmedi).

Shpërndaje: