Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Largimi i jargëve të qenit me deterxhent?

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan
Sherh Umdat-il-Fikh (2)
Përktheu: Valdet Gashi www.perlatmuslimane.com

Pyetje: A e zëvendëson deterxhenti dheun kur është fjala për të pastruar jargët e qenit?

Përgjigjja: Jo. Ajo nuk e zëvendëson dheun. Dheu ka një tipar me të cilin Allahu e ka lejuar që të likuidojë papastërtitë. Ajo nuk është si deterxhenti. A është e vlefshme për të bërë tejemum me detergjent? A pushon gjendja e papastër? Jo.


Ebu Hurejra -radijAllahu anhu- transmeton se i dërguari i Allahut ﷺ ka thënë: “Nëse qeni pi në enën e ndokujt, le ta pastrojë atë (enën) shtatë herë.” Umdetul Ahkam (6).

Ndërsa tek Muslimi: “herën e parë me dhe.”

Abdullah Ibn Mugafel Muzeni -radijAllahu anhu- transmeton se i dërguari i Allahut ﷺ ka thënë: “Nëse qeni pi në enë, lajeni atë shtatë herë, e herën e tetë fërkojeni me dhe.”

Shpërndaje: