“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Lutja më e mirë në ditën e Arafatit – Uthejmin

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Lika el-Bab el-Maftuh (25 B), min: 15:23

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Cili dhikër është më i miri për të lexuar në ditën e Arafatit?

Përgjigje: Dhikri më i mirë, si në ditën e Arafatit ashtu dhe jashtë saj, është:

لا إله إلا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد وهو على كل شيء قدير

“La ilahe ilAllah uahdehu la sherike leh, lehul-mulku ue lehul hamdu ue hue ala kuli shej’in kadir.” 1

“Nuk ka të adhuruar tjetër me të drejtë përveç Allahut, të Vetëm e pa ortak. Atij i takon sundimi dhe lavdërimi dhe Ai është i Gjithëfuqishëm për çdo gjë.”

Dhikri është lutje, megjithëse një e përfshirë. Sepse ai që e bën hamd Allahun (azze ue xhel) duke bërë dhikër me gojë lutet në mënyrë indirekte për shpërblimin e dhikrit. Kështu, disa dijetarë mendojnë se dhikri është në fakt lutje sepse nëse e pyet atë pse ai i bën dhikër Allahut? Ai do të thotë se e bën për tu shpërblyer. Megjithatë, është mirë të bëjë lutjen që ai dëshiron, duke përfshirë lutjen:

رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

 “Zoti ynë! Na jep atë që është e mirë në këtë botë dhe atë që është e mirë në botën tjetër, dhe na ruaj nga ndëshkimi i zjarrit!” 2

ose ndonjë lutje tjetër nga Kurani apo sunneti. Unë nuk di ndonjë lutje të veçantë për Arafah. Lejohet të thuhet ajo që di. Ose lutesh me lutjet nga Kurani dhe sunneti e cila është më e mirë, ose lutesh me atë që dëshiron.


1 I dërguari i Allahut ka thënë:

خير الدعاء دعاء يوم عرفة، وخير ما قلت أنا والنبيون من قبلي: لا إله إلا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد وهو على كل شيء قدير

Lutja më e mirë është lutja që bëhet në ditën e Arafatit, dhe lutja më e mirë është lutja që e kam thënë unë dhe profetët para meje.”

La ilahe ilAllah uahdehu la sherike leh, lehul-mulku ue lehul hamdu ue hue ala kuli shej’in kadir.”

“Nuk ka të adhuruar tjetër me të drejtë përveç Allahut, të Vetëm e pa ortak. Atij i takon sundimi dhe lavdërimi dhe Ai është i Gjithëfuqishëm për çdo gjë.”

Transmeton Tirmidhiudhe të tjerët. Imam Albani e ka bërë hasen në ”Sahih et-Tirmidhi” 3/184 dhe në ”Silsileh Ehadith es-Sahihah” 4/6.

2 2:201

Shpërndaje: