“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Martesa e përkohshme është e pavlefshme!

“Komisioni i Përhershëm për Kërkime dhe Fetva”

Burimi: “El-Fetaua el-Kajjimeh lil-Usratil-Muslimeh”, fq. 37-38.
Përmblodhi: S’ad Abdul-Gaffar Ali
Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: “Në kohët e sotme, pothuajse është bërë e njohur tek të rinjtë për të udhëtuar jashtë vendit e për t’u martuar me qëllimin shkurorëzimi. Pra, qëllimi i udhëtimit të tyre në vende të jashtme është martesa e tillë dhe ata përdorin disa fetva të veçanta në këtë çështje duke i keqkuptuar ato. Cili është gjykimi i saktë mbi këtë çështje?”

Përgjigje: “Martesa e cila bëhet me qëllim shkurorëzimi ndryshe quhet martesë e përkohshme.

Martesë e përkohshme është martesë e pavlefshme për shkak se ajo është martesë vetëm për dëfrim (mut’ah), gjë e cila është e ndaluar me konsensus.

Martesa e saktë është të martohesh me qëllimin e të jetuarit së bashku me partnerin tënd. Nëse gruaja është e mirë dhe e përshtatshme për të ai e mban, përndryshe ndahet prej saj. Allahu Te’ala ka thënë:

الطَّلاَقُ مَرَّتَانِ فَإِمْسَاكٌ بِمَعْرُوفٍ أَوْ تَسْرِيحٌ بِإِحْسَانٍ

“Ndarja mund të bëhet dy herë. Më pas, gruaja ose të mbahet me të mirë, ose të lejohet të ikë me të mirë.” 2:229

Shpërndaje: