“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Martesa e përkohshme

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Burimi: Sherhul-Mumti’, 2925

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Disa prej dijetarëve kanë thënë se martesa e përkohshme (nukahul-mut’ah) është lejuar e më pas është ndaluar, pastaj është lejuar dhe në fund është ndaluar. Por, e vërteta është se ajo ka qenë e lejuar e më pas është ndaluar.

Në kundërshtim me këtë (ndalimin e martesës së përkohshme) janë Rafidat (Shiitët). Këta e lejojnë martesën e përkohshme duke u argumentuar me ajetin:

فَمَا اسْتَمْتَعْتُم بِهِ مِنْهُنَّ فَآتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ

“Me gratë të cilat kaloni jetë, jepuni dhuratat e detyrueshme.” 4:24

Rafidat nuk janë kthyer në hadithet autentike me këtë tematikë, edhe pse vet ky ajet nuk aludon në atë se çfarë pretendojnë ata, sepse Allahu po në këtë ajet që e përmendëm më lartë thotë:

وَأُحِلَّ لَكُم مَّا وَرَاء ذَلِكُمْ أَن تَبْتَغُواْ بِأَمْوَالِكُم مُّحْصِنِينَ غَيْرَ مُسَافِحِينَ فَمَا اسْتَمْتَعْتُم بِهِ مِنْهُنَّ فَآتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ

“Ju janë lejuar të tjerat gra, me kusht që t’i mbani me pasurinë tuaj, për martesë e jo për jetë të përkohshme. Me gratë të cilat kaloni jetë, jepuni dhuratat e detyrueshme (kujdesuni për to).” 4:24

Kjo nënkupton se duhet kujdesur ndaj grave me të cilat je i martuar dhe assesi nuk qëndron të lejuarit e bërjes kurvëri me to. Nuk ka asnjë dyshim se martesa e përkohshme i përngjan kurvërisë dhe kjo aludon në atë sikurse të paguhet për të pasur marrëdhënie seksuale me të për një kohë të caktuar. Në ajet është për qëllim se në qoftë se ju keni pasur marrëdhënie seksuale me to, atëherë shpenzimet të cilat i keni bërë për to, ato i meritojnë; e nuk është mehri, sepse mehri obligohet me lidhjen e kurorës e jo me intimitetin.

Gjithashtu, transmetohet në Sahihun e Muslimit (116) nga Sebrah bin Ma’bed el-Xhuhenij radijallahu anhu se Profeti salallahu alejhi ue selem ndër të tjerash në një hutbe kishte thënë në lidhje me martesën e përkohshme:

إنها حرام إلى يوم القيامة

“Është e ndaluar deri në Ditën e Kiametit.” 

Dhe nga shprehje të tilla, nuk ka mundësi asnjëherë që të ketë anulime të gjykimit sepse në hadith thuhet “…deri në Ditën e Kiametit.”

Shpërndaje:

Dela på facebook
Dela på whatsapp
Dela på telegram