Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Mënyra e mbajtjes së duarve gjatë lutjeve

Shejkhul Islam Ibnu Tejmijeh (v. 728)

Burimi: Mukhtasar-ul-Fataua el-Misrijjeh (1/306-307)

Shkurtoi: Imam Badr-ud-Din Muhammed bin Ali el-Hanbeli el-Ba’li (v. 777)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

“Profeti (salAllahu alejhi ue selem) nuk ngrinte duart kur lutej, me përjashtim kur lutej për shi.”

Transmetuar nga Bukhari dhe Muslimi të cilët gjithashtu transmetuan:

“Ai e kishte zakon të ngrinte duart në mënyrë që dukeshin sqetullat e tij dhe ai i lakonte ato.”

Këtë veprim Ibn Abasi (radijAllahu anhume) e quante Ibtihal dhe e ndau në tri lloje:

1 – Duke ngritur gishtin (gishtin tregues), siç bënte (i dërguari) në hutben e xhumasë.

2 – Duke u lutur me duar të ngritura në lartësinë e supeve, siç përmendin shumica e haditheve.

3 – Ibtihal, të cilin Enesi (radijAllahu anhue) e përmendi dhe tha:

“Ai e kishte zakon të ngrinte duart në mënyrë që të dukeshin sqetullat e tij dhe ai i lakoi ato.”

Kështu ngritën duart në rast vështirësie. Pjesa e brendshme e shuplakave të dorës së tij ishin të drejtuara kah fytyra e tij dhe toka, kurse shpina e dorës ishte kah qielli.

Shpërndaje: