Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Myslimani nuk e mohon mësyshin

Alameh Muhammed Ibn Abdil-lah Es-Subejjil

Burimi: Rasa’ilun fil Akijdeti ued Daueti, fq. 174-175

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Si mund ta godasë mësyshi personin i cili merr mësysh të tjerët?

Përgjigje: ”Arsyet e mësyshit janë të panjohura. Megjithatë, mësyshi është i vërtetë dhe i vërtetuar dhe se një mysliman nuk e mohon mësyshin.

Është transmetuar në mënyrë të saktë se i Dërguari i Allahut salAllahu alejhi ue selem ka thënë:

”Syri (mësyshi) është i vërtetë. Nëse diçka do të kishte arritur para paracaktimit do të kishte qenë syri.

Transmetuar nga Muslimi nga Ibn Abasi radijAllahu anhuma.

Profeti i Allahut Jakubi alejhis-selam i tha bijve të tij:

يَا بَنِيَّ لاَ تَدْخُلُواْ مِن بَابٍ وَاحِدٍ وَادْخُلُواْ مِنْ أَبْوَابٍ مُّتَفَرِّقَةٍ وَمَا أُغْنِي عَنكُم مِّنَ اللّهِ مِن شَيْءٍ إِنِ الْحُكْمُ إِلاَّ لِلّهِ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَعَلَيْهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُتَوَكِّلُونَ

”Po ai (Jakubi) tha: ”O bijt e mi, mos hyni (në Egjipt) për një derë, po hyni nëpër dyer të ndryshme. Unë nuk mund të largoj prej jush asnjë send nga caktimi i All-llahut, vendimi nuk është i tjetërkujt vetëm i Allahut, vetëm Atij iu kam mbështetur dhe vetëm Atij le t’i mbështeten ata që besuan.” 12:67

Imam Maliku, Ahmedi dhe Ibn Maxheh transmetojnë Amir bin Rabi’ah pa Sahl bin Hunejfen duke u larë dhe tha: ”Betohem në Allahun se unë deri sot nuk e ka parë një lëkurë të ngjashme, madje as edhe në një virgjëreshë.”

Sehli ra në tokë. Pastaj i Dërguari i Allahut salallahu alejhi ue selem shkoi i zemëruar tek Amiri dhe i tha: ”Pse duhet që dikush nga ju ta mbysë vëllan e tij? A nuk i the ”Allahu të bekoftë (barak Allahu fike)?”

Ai e urdhëroi atë të pastrohet për Sehlin. Amiri pastroi fytyrën, duart e tij, bërrylat, gjunjët, qoshet e këmbëve dhe brendësin e izarit të tij në një enë. Pastaj e derdhën ujin mbi Sehlin i cili u ngrit dhe u largua nga aty me bashkë me të tjerët.

Dhe Allahu e di më së miri.”

Shpërndaje: