“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Në zemërim vie shejtani!

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan

Ligjërata: Sherh Ighathat-il-Lahfan (27)

Burimi: http://alfawzan.af.org.sa/sites/default/files/ighastah.%20%2029%20-%205%20-%201435.mp3

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Imam Ibn-ul-Kajimi (rahimehullah) ka thënë:

”Fakti që zemërimi është mjeti i shejtanit, prandaj ai që ka shpirt zemërues bashkëpunon me shejtanin ego e zemëruar me shejtanin kundër shpirtit të qetë, i cili urdhëron që e keqja të kthehet me një të mirë. Prandaj, Allahu urdhëron shpirtin e qetë që ti kërkojë Atij mbrojtje kundër tyre. Kjo shpie në atë që shpirti i qetë forcohet dhe arrin që të luftoj ushtrinë e shpirtrave që kanë natyrë të zemërohen. Aty dhe atëherë vjen durimi që ndihmon me fitore. Gjithashtu vjen ndihma e besimit dhe mbështetjes në Allahun, në mënyrë që fuqia i shejtanit të rrëzohet:

إِنَّهُ لَيْسَ لَهُ سُلْطَانٌ عَلَى الَّذِينَ آمَنُواْ وَعَلَى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ

”Vërtet, ai (shejtani) nuk ka kurrfarë fuqie kundër atyre që besuan dhe i janë mbështetur Zotit të tyre.” 1

Muxhahidi, Ikrime dhe komentuesi e tjerë të Kuranit thanë:

”Do të thotë se shejtani nuk ka argument kundër tyre.” 2

Shpjegimi

Allahu (azze ue xhel) ka thënë:

وَإِمَّا يَنزَغَنَّكَ مِنَ الشَّيْطَانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

E nëse ty të vie ndonjë ngacmim prej shejtanit, ti kërko mbrojtje prej Allahut, se vërtet Ai dëgjon çdo gjë, di çdo gjë!” 3

Shejtani vjen kur një person është i zemëruar. Ai shfrytëzon mundësinë, vjen gjatë zemërimit dhe i bën njerëzit të duan të marrin hak mbi kundërshtarët e tyre. Ai e shpie atë në një hakmarrje personale. Kur një musliman e ndien këtë, ai duhet të lus Allahun për mbrojtje:

وَإِمَّا يَنزَغَنَّكَ مِنَ الشَّيْطَانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

E nëse ty të vijen ndonjë ngacmim prej shejtanit, ti kërko mbrojtje prej Allahut, se vërtet Ai dëgjon çdo gjë, di çdo gjë!”

Ai duhet ta trajtojë kundërshtarin e tij në një mënyrë të bukur, dhe duhet ta urdhërojë atë në të mirë. Arma e tij kundër shejtanit është lutja për mbrojtje kundër tij. Lutja për mbrojtje kundër shejtanit e mbytë  dhe shuan zemërimin.

Sulejman bin Surad tha:

”Unë isha ulur me të dërguarin e Allahut ﷺ, ndërsa dy burra grindeshin me njëri-tjetrin. Njëri prej tyre ishte i ishe skuqur fytyra dhe damarët e tij ishin fryrë. I dërguari i Allahut ﷺ tha:

”Unë e di një fjalë, që do t’ia largonte atë që ai ndien. Nëse ai thotë:

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم

”Kërkojë mbrojtje tek Allahu ndaj shejtanit të mallkuar.”

“Ai e largon atë që ai është duke përjetuar.” 4


1 16:99

2 Ighathat-ul-Lahfan (1/74).

3 41:36

4 Shih: https://www.perlatmuslimane.com/20-cfare-duhet-thene-kur-shejtani-i-afrohet-njeriut/

Shpërndaje: