“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Ngjitja në kodrën Rahmah

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)
Nur alad-Darb (55 A)
Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Çdo vit kur e bëj haxhin unë ngjitem në kodrën Rahmah në Arafat. Këtë vit ndihem i dobët për shkak të moshës së vjetër. Unë jam në mëdyshje tani. Unë kam frikë se do të bëj haxhin pa u ngjitur në këtë kodër. Çka duhet të bëj?

Përgjigje: Qetësohu, vëlla. Nuk është ligjësuar të ngjiturit në kodrën Rahmah. Kjo madje edhe është bidat nëse kjo bëhet si adhurim. Nuk lejohet që kjo të konsiderohet si një adhurim ose të veprohet si një akt adhurimi. Askush nuk ka ngurruar aq shumë pas veprave të mira dhe askush nuk i ka kushtuar rëndësi më të madhe për të përhapur mesazhin e Allahut sikurse bëri i dërguari ﷺ. Megjithatë, ai nuk u ngjit në këtë kodër, ai nuk e urdhëroi askënd që ta bëjë këtë e as nuk e miratoi dikë që e bëri këtë, me aq sa di unë. Bazuar në këtë, nuk është e përshkruar të ngjiturit në këtë kodër. I dërguari i Allahut ﷺ ka thënë kur ai qëndronte pas tij:

”Unë po qëndroj këtu dhe i gjithë Arafati është vend qëndrim.”

Është sikurse ai ﷺ deshi të thoshte se lejohet të qëndrosh kudo në Arafat dhe të mos shtyhen për të qëndruar mu aty ku ai qëndroi.

Shpërndaje: