“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Nuk lejohet nxitimi në dhënien e fetvas

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan

Burimi: Fataua alal-Haua 12/1-1436

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Ka njerëz të cilët nxitohen kur ata japin fetva. Pas një kohe i bëhet e qartë pyetësit se ai mori fetvan e gabuar. Cili është vendimi mbi këtë?

Përgjigje: Nuk lejohet nxitja kur të japësh fetva. Personi duhet i qetë dhe të sigurohet për përgjigjen. Nëse ai e ndjen fuqimisht se përgjigjja e tij është e drejtë, kështu që atij i lejohet që ti përgjigjet pyetësit. Dhe në qoftë se ai nuk e di, ose në qoftë se ai nuk është i sigurt, ose në qoftë se ai ka nevojë që të studiojë çështjen, ai nuk duhet të nxitohet. Ai ose duhet të referojë pyetësin tek dikush tjetër që është më i ditur se ai, ose ai mund të shtyjë përgjigjen derisa ai të jetë siguruar për saktësinë e përgjigjes që do t’i japë atij.

Shpërndaje: