Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Obligueshmëria e mirësjelljes mes bashkëshortëve

Imam Abdul-Aziz bin Abdullah bin Baz (v. 1420)

Burimi: “Fetaua Islamijeh”, 3/213-124

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: “Disa vëllezër– Allahu i udhëzoftë- janë të udhëzuar në fe, mirëpo nuk sillen mirë me gratë e tyre. Ata e kalojnë pjesën më të madhe të kohës me punë të ndryshme e mësime, ndërsa gruaja mbetet me orë të tëra e vetme ose me fëmijët e saj në shtëpi. Çfarë është mendimi juaj në lidhje me shfrytëzimin e kohës për mësime dhe punë në llogari të gruas?”

Përgjigje: “Nuk ka dyshim se është obligim për bashkëshortët që të sillen mirë me bashkëshortet e tyre, sepse Allahu (azze ue xhel) thotë:

وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ

“Jetoni e silluni mirë me to!” 4:19

Dhe në një ajet tjetër thotë:

وَلَهُنَّ مِثْلُ الَّذِي عَلَيْهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَلِلرِّجَالِ عَلَيْهِنَّ دَرَجَةٌ وَاللّهُ عَزِيزٌ حَكُيمٌ

“Gratë kanë aq të drejta sa kanë edhe detyra sipas arsyes së shëndoshë, ndonëse burrat kanë një gradë mbi ato. Allahu është i Plotfuqishëm dhe i Urtë.” 2:228

Ndërsa, profeti kur kuptoi se Abdullah bin Amrit (radijAllahu anhuma) e kalonte shumicën e natës në namaz, ndërsa shumicën e ditëve me agjërim, i tha atij:

“Agjëro, ha dhe fli! Agjëro tre ditë në çdo muaj sepse çdo e vepër shpërblehet sa dhjetëfishi i saj. Ti ke obligime ndaj vetës tënde, ndaj gruas tënde dhe ndaj mysafirit. Prandaj, kryeji obligimet ndaj çdokujt.” 

Ky hadith është autentik, megjithatë kemi edhe hadithe të shumta të cilat japin të njëjtin mesazh. Është obligim për çdokënd që të sillen mirë me gratë e veta, të jenë të butë e të afërt me to aq sa ata kanë mundësi. Nëse burrat kanë mundësi që të kryejnë ndonjë punë brenda shtëpisë, kjo do t’i shërbente lidhjes dhe krijimit të atmosferës pozitive brenda gjithë familjes.

Është e ligjësuar që burri të lë kohë të posaçme për gruan e tij, në mënyrë që brenda kësaj kohe të tregojë afërsinë dhe dashurinë ndaj saj, aq më shumë atëherë kur gruaja është e vetme në shtëpi me fëmijët e saj. I dërguari i Allahut ka thënë:

“Më i miri prej jush është ai i cili është më i miri për familjen e vet dhe unë jam më i miri nga ju për familjen time.”

Kurse, në një hadith tjetër i dërguari thotë:

“Besimtari me imanin më të plotë është ai i cili ka moralin më të mirë dhe më i miri prej jush është ai i cili është më i miri për gruan e tij.”

Kurse për gruan është e ligjësuar që t’i ndihmojë burrit të saj në mësime dhe punët që ai ka, gjithashtu të bëhet e durueshme për lëshimet që ai i bën të paqëllimshme, në mënyrë që të realizohet bashkëpunimi ndërmjet tyre, duke e jetësuar kështu porosinë e Allahut (azze ue xhel), i Cili ka thënë:

وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ

“Ndihmojeni njëri-tjetrin në punë të mira dhe në të ruajturit nga të këqijat dhe jo në gjynahe dhe armiqësi!” 5:2

Dhe porosinë e përgjithshme të profetit i cili thotë:

“Allahu është në ndihmë të robit, përderisa robi i ndihmon vëllait të vet.”

Shpërndaje: