Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Pagimi i zekatit për qiranë

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Burimi. Mexhmu-ul-Fataua (18/190)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Cili është gjykimi për dhënien e zekatit për qiranë që vjen nga dhënia e apartamenteve me qira? Qiramarrësi nuk merr të gjithë qiranë në të njëjtën kohë, por dy herë tri herë në vit.

Përgjigje: Zekati nuk paguhet për qiranë që vjen në faza dhe shpenzohet menjëherë, përderisa nuk e arrin periudhën njëvjeçare që nga koha e kontratës. Një shembull i kësaj është personi që jep me qira një apartament për 10,000 dhe merr tërë qiranë pas një viti të plotë. Ky paguan zekatin për këto të ardhura pasi që një vit i tërë ka kaluar.

Një person tjetër merr të gjithë qiranë e paguar kur kontrata e qirasë shkruhet dhe më pas i shpenzon paratë. Ai nuk duhet të paguajë zekatin për to pasi që ato nuk kanë qëndruar për një vit të plotë. Në mënyrë që zekati të jetë i detyrueshëm, pasuria duhet të ketë qëndruar për një vit të plotë.

Megjithatë, nuk paguhet zekati për apartamentin. Zekati nuk paguhen për pajisjet që jepen me qira, për shembull pronat, makinat dhe gurtë e çmuar, përveç stolive të arit dhe argjendit të grave. Stolitë e arit dhe të argjendit obligojnë dhënien e zekatit gjithsesi.

Shpërndaje: