Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Papastërtia e idhujtarit

Imam Ibn Kethir ed-Dimeshkij (v. 774)

Burimi: Tefsir el-Kuran el-Adhim (2/455-456)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Allahu (azze ue xhel) ka thënë:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْمُشْرِكُونَ نَجَسٌ

“O besimtarë! Vërtet idhujtarët janë të papastër.” 9:28

Ky ajet fisnik dëshmon se idhujtarët janë të papastër, ashtu sikurse e kundërta e saj thuhet në hadithin autentik:

“Besimtari nuk bëhet i papastër.”1

Kur është fjala për papastërtinë e tij fizike, shumica e dijetarëve mendojnë se trupi i tij nuk është i papastër, sepse Allahu (te ala) e ka lejuar ushqimin e pasuesve të librit. Disa Dhahirij mendojnë, megjithatë, se trupat e tyre janë të papastër. Ash’ath tregoi se el-Hasani ka thënë:

“Ai që i përshëndet me dorë ata duhet të merr abdes.”


1 Transmetuar nga Ibn Xherir.

Shpërndaje: