“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Përgjegjësia e burrit ndaj gruas dhe bojkotimi i saj

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan

Burimi: Sherh Tefsir-ish-Shejkh Muhammed bin Abdil-Uehab (23)

http://www.alfawzan.af.org.sa/sites/default/files/tafsirayat-12-07-1435-01_0.mp3

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Allahu (te ala) ka thënë:

الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاء بِمَا فَضَّلَ اللّهُ بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ وَبِمَا أَنفَقُواْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ فَالصَّالِحَاتُ قَانِتَاتٌ حَافِظَاتٌ لِّلْغَيْبِ بِمَا حَفِظَ اللّهُ وَاللاَّتِي تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَاهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوهُنَّ فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلاَ تَبْغُواْ عَلَيْهِنَّ سَبِيلاً إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلِيًّا كَبِيرًا

“Burrat janë përgjegjës dhe mbikëqyrës për gratë,meqë Allahu u ka dhënë disa cilësi mbi ato dhe, meqë ata shpenzojnë për mbajtjen e tyre. Gra të mira janë ato të dëgjueshmet, që ruajnë fshehtësitë që ka urdhëruar Allahu. Sa i përket grave që ju i druheni mosbindjes dhe sjelljes së keqe nga ana e tyre, këshillojini, (e, nëse kjo s’bën dobi) mos i pranoni në shtrat dhe (në fund) i rrihni ato (lehtas). Por, nëse ato ju binden, atëherë mos i ndëshkoni më. Allahu, me të vërtetë, është i Lartësuar dhe i Madhëruar.” 4:34

Çka do të thotë ajeti? Çka do të thotë mosbindje?

Përgjigje: Kjo do të thotë se burri është përgjegjës për gruan, e furnizon atë, i siguron strehim, kujdeset për të, e mbron atë nga devijimi. Ai është bariu i saj, ai është përgjegjës për të në ditën e gjykimit. Ai nuk duhet ta lejojë atë që të hyjë e del si të dëshiron ajo. Ai është përgjegjës për të.”

Pyetje: Çka do të thotë mosbindje?

Përgjigje: Kundërshtimi i burrit nga ana e gruas. Mosbindje është të mos ketë marrëdhënie seksuale me të.

Pyetje: A lejohet bojkotimi para këshillimit, apo duhet të bëhen me rend sikurse në ajet?

Përgjigje: Siç thuhet në ajet:

وَاللاَّتِي تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَاهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوهُنَّ

E ato që u keni dro kryelartësisë së tyre, këshilloni, madje largohuni nga shtrati…”

E ato që u keni dro kryelartësisë së tyre, këshilloni, madje largohuni nga shtrati (e më në fund),

Nëse bojkotimi nuk sjell dobi:

وَاضْرِبُوهُنَّ

edhe rrihni!”

Rrahja nuk duhet të jetë e dëmshme; eshtrat e saj nuk lejohet të thyhen, dhe lëkura e saj nuk lejohet të pëlcas. Ajo duhet rrahur për tu mësuar.

Pyetje: A është bojkoti i kufizuar?

Përgjigje: Ai zgjat derisa ajo të pendohet dhe sillet mirë. Për derisa ajo kundërshton, ai duhet ta bojkotojë atë.

Shpërndaje: