Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Përgojimi pa përmendur emrin e personit

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan 

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: “A konsiderohet përgojim nëse unë them për një mysliman çfarë ai e urren, mirëpo nuk e përmendi emrin e tij dhe dëgjuesi nuk e njeh atë?”

Përgjigje: “Nëse në të folurit e tillë ka dobi të bazuar në sheriat, atëherë lejohet dhe nuk ka asgjë të keqe. Në të kundërtën, nuk është e lejuar.

Në parim, njeriu duhet t’i mbuloj të metat e të tjerëve dhe nuk duhet të përhapë gabimet dhe mangësitë e tyre. Thotë Allahu:

إِنَّ الَّذِينَ يُحِبُّونَ أَنْ تَشِيعَ الْفَاحِشَةَ فِي الَّذِينَ آمَنُوا لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَة

“Ata që duan të përhapen shpifjet e turpshme (ose imoraliteti) ndër besimtarët, i pret një dënim i dhembshëm në këtë botë dhe në tjetrën.” 24:19

Pra, lejimi i këtij veprimi ka të bëj me atë se a ka apo jo dobi të ligjshme të bazuar në sheriat.”

Shpërndaje: