Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Personi u zgjua xhunub ndërsa koha e namazit ishte duke ikur

Imam Abdul-Aziz bin Abdullah bin Baz (v. 1420)

Burimi: Mexhmu Fatauah Ibn Baz Vol 29, nr 183

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: “Unë u zgjova kur isha xhunub dhe dielli ishte gati të lind. Nëse do të bëja gusël do ti kishte ikur koha e namazit të sabahut. A më lejohet në rast të tillë të marr tejemum dhe të falem?”

Përgjigje: “Ti duhet të bëshë gusël dhe pastaj të falesh. Ti nuk duhet të bëshë tejemum. Njëri që harronë ose ngrihet vonë duhet menjëherë të falë namazin kur ti kujtohet atij apo kur të zgjohet. Profeti salAllahu alejhi ue selem ka thënë:

”Ai që humb një namaz për shkak ai fle ose harron ta falë atë, ai duhet ta falë atë kur ti bie në mend, nuk ka asnjë kafarah (shpagim) për këtë pos kësaj.”

Është e njohur mirë se namazi është i vlefshëm vetëm nëse ai është i pastër (tahir). Profeti salAllahu alejhi ue selem ka thënë:

”Namazi nuk pranohet pa qenë i pastër.”

Nëse uji është në dispozicion, duhet pastruar, dhe në qoftë se nuk është, atëher mund të falesh pasi të kesh bërë tejemum. Allahu Azze ue xel thotë:

”…dhe nuk mund të gjenjnë ujë, duhet të marrin dhe të pastër dhe të fëshijnë fytyrën dhe duart.” el-Maide

Ti duhet të kujdesesh për namazin tënd dhe të jeshë i etur që ta kryejsh atë në kohën e tij duke vënë një orë me zile afër kokën tuaj, ose ti kërkosh dikujt nga familja jote që të zgjojë ty kur të hyjë koha e namazit, në mënyrë që ti kryesh atë që është e detyrueshme për ty lidhur me namazin me vëllezërit tuaj myslimanë në Xhami1. Ti nuk duhet ti ngjasosh hipokritëve që vonojnë namazin dhe shkojnë për në namaze me përtacësi.

Allahu të na ruajttë neve dhe të gjithë myslimanët kundër cilësive dhe sjelljeve të hipokritëve! Allahu na dhëntë sukses.

______________________

1 Burrat e kanë obligim të falin namazet në xhami e jo gratë

Shpërndaje: